Ciekawostki 7 sierpnia 2018

Pod lupą: róża damasceńska

Róża damasceńska jest bardzo popularnym i uznanym składnikiem wielu kosmetyków naturalnych. Jest również z powodzeniem stosowana jako jednoskładnikowy, samodzielny tonik do twarzy. Chcesz wiedzieć więcej na jej temat? Zapraszamy do lektury.

Róża damasceńska - pochodzenie.

Róża damasceńska (Rosa damascena) to naturalna krzyżówka róży piżmowej (Rosa moschata) oraz róży francuskiej (Rosa gallica) i należąca do rodziny Rosaceae.

Krzew róży damasceńskiej może sięgać do 2 metrów wysokości. Kwiaty pachną intensywniej od kwiatów róży francuskiej.

Róża damasceńska jest uprawiana obecnie u wybrzeży Morza Śródziemnego (Syria, Maroko, Liban, Afryka Północna oraz Francja). Aby została wytworzona odpowiednia ilość olekku eterycznego miejsce upraw musi charakteryzować się wysoką wilgotnością i umiarkowanymi temperaturami.

Ręczne zbiory.

Kwiaty róż zbiera się wcześnie rano, tuż przed wschodem słońca. W tym momencie zawierają one największą ilość drogocennego olejku eterycznego. Każdy kwiat jest zrywany osobno i bardzo delikatnie. Jedna osoba jest w stanie zebrać maksymalnie 7 kg kwiatów. A teraz najciekawsze… Aby otrzymać 1 kg olejku eterycznego potrzebne jest średnio 5 ton (czyli 5000 kg)! To jest najlepsza odpowiedź dlaczego olejek różany jest tak drogi a hydrolat z róży również nie należy do najtańszych.

Olejek różany - skład.

Jak praktycznie każdy olejek eteryczny również ten olejek to bardzo złożona mieszanina różnych naturalnych substancji. W olejku z róży damasceńskiej zidentyfikowano do tej pory ponad 300 takich substancji. Największy udział mają geraniol i citronellol oraz beta-damascenon, beta-damascon i beta-jonon. Do oceny jakości olejku istotna jest zawartość  betadamascenonu, który odpowiada za intensywność zapachu.

Róża damasceńska - historycznie i tradycyjnie.

Zastosowanie róży do pielęgnacji ciała jest znane od starożytności. Można powiedzieć, że jest to kosmetyk naturalny, który przetrwał całe wieki i do tej pory jego popularność jest ogromna.

Dzieła Homera opisują Afrodytę namaszczająca ciało Hektora olejkiem uzyskanym przez moczenie płatków róży w oliwie z oliwek. Dawna stolica Persji była słynna na całym świecie z wytwarzanej w VII wieku wody różanej. Sprzedawana była ona do Europy, Chin oraz Indii.

Róża od wieków ma swoje miejsce również w gastronomii. W Chinach mięso jest przygotowywane z całymi kwiatami róż. W starożytności zarówno Grecy jak i Rzymianie płatki były wykorzystywane zarówno w słodkich deserach jak i daniach głównych. Również obecnie, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej dodaje się płatki róż. 

W tradycyjnej medycynie odnotowano wykorzystanie róży damasceńskiej do łagodzenia bólu, nieżytu żołądka, biegunki, zapalenia wątroby oraz zaburzeń krwii.

Olejek różany ma cały czas ogromne zastosowanie w aromaterapii. Łagodzi napięcie i stres, przynosi ulgę w stanach depresyjnych i stanach lękowych. Poza tym jest uznany za afrodyzjak. Wykazuje właściwości stymulujące krążenie, wzmacniające wątrobę. Wspiera terapię astmy i kaszlu oraz migreny.

Co ciekawe zamożniejsi, starożytni rzymianie brali kąpiele w wodzie różanej oraz używali jej do mycia rąk.

Róża damasceńska w kosmetykach.

Przeprowadzone badania wskazują, że olejek różany a co za tym idzie również woda różana łagodzi problemy skórne wynikające z zaburzeń mikrokrążenia. Wzmacnia uszkodzone i słabe naczynka oraz łagodzi zaczerwienienia. Wykazuje właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne i oczyszczające. Tonizuje i łagodzi skórę.

Dzięki znanym od tysięcy lat właściwościom, które zostały potwierdzone obecnie, róża damasceńska jest składnikiem wielu naturalnych kosmetyków do każdego typu cery. W szczególności sprawdza się w przypadku cery dojrzałej, wrażliwej i naczynkowej.

W AVEBIO znajdziesz również inne naturalne wody kwiatowe.