Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Pachnotka - naturalny kosmetyk z Azji.

2020-02-04

Czy to możliwe, że roślina zawiera więcej kwasów Omega-3 od ryb? Tak. Olej z pachnotki (perilla), bo o nim mowa jest emolientem działającym silnie przeciwzapalnie, a jego potencjał antyoksydacyjny jest wykorzystywany w kosmetykach naturalnych spowalniających proces starzenia się skóry. Zawartość kwasów Omega- 3 w oleju Perilla wynosi aż około 60%. Szeroko wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i preparatach antyalergicznych zawitał także do nas. W Azji często nazywany jest olejem z dzikiej bazylii. Naturalne oleje kosmetyczne są kosmetykiem wszechstronnym, dlatego warto olej z pachnotki mieć zawsze pod ręką.

Jak stosować naturalny olej z pachnotki?

Nakładaj na wilgotną skórę po kąpieli zamiast balsamu. Dla skóry suchej, atopowej, alergicznej może być wybawieniem. Dobroczynny wpływ NNKT na stan skóry jest niezaprzeczalny. Systematyczna pielęgnacja skóry problematycznej naturalnymi emolientami przynosi efekty.

Aplikuj zamiast kremu do twarzy. Moc zwalczania wolnych rodników przyda się skórze dojrzałej, zmęczonej i z widocznymi zmarszczkami. Zwilż skórę naturalną wodą kwiatową i wetrzyj kilka kropel olejku. Nie pomijaj skóry wokół oczu. To tam często pojawiają się pierwsze zmarszczki.

Olej z pachnotki możesz stosować jako serum do twarzy o działaniu odżywczym. Pamiętaj o nim przy wieczornej pielęgnacji. Możesz go stosować solo lub pod ulubiony, naturalny krem do twarzy.

Podrażnienia, stany zapalne i wypryski mogą zdarzyć się każdemu. Olej perilla ogranicza ilość bakterii odpowiedzialnych za trądzik młodzieńczy co zostało potwierdzone naukowo. Łagodzi także stany zapalne skóry i podrażnienia. Wystarczy nakładać ten naturalny olej na miejsca dotknięte tym problemem.

Olej z pachnotki świetnie odżywia włosy. Wcierany we włosy przed myciem pozostawia pasma wygładzone i błyszczące. Maski z tym olejem możesz spotkać podczas zabiegów typu “sauna” w salonach fryzjerskich pracujących na kosmetykach naturalnych.

Czy olej z pachnotki mogą stosować osoby w każdym wieku?

Tak. Ten naturalny olej jest produktem uniwersalnym i dla każdego. Dostarcza skórze cennych składników. Uelastycznia i regeneruje skórę. Wzmacnia naturalny płaszcz lipidowy skóry. Chętnie stosowany jest przy przeciwzmarszczkowym masażu twarzy. Sprawdzi się również w pielęgnacji skóry wrażliwej i dziecięcej.

Na co zwrócić uwagę wybierając naturalny olej?

Niestety, dobrej jakości olej z pachnotki nie należy do najtańszych. Warto zwrócić uwagę czy olej jest zimnotłoczony, nierafinowany i certyfikowany. W AVEBIO taki właśnie jest. Starannie dobieramy dostawców i monitorujemy jakość zarówno olejów jak i składników kosmetycznych z których korzystamy.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2020

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel