Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

O konserwantach w naturalnych kosmetykach słów kilka

2018-08-27

W produktach, które mają wydłużoną datę przydatności do użycia znajdują się często środki konserwujące, także w kosmetykach naturalnych. Dlaczego? Kosmetyk posiadający w składzie wodę lub roztwór wodny wymaga zabezpieczenia przed rozwojem bakterii. Wtedy może nam służyć dłużej nie zmieniając swoich właściwości. Jest bezpieczniejszy pod względem mikrobiologicznym i dermatologicznym.

o konserwantach

Kosmetyk naturalny - czym jest?

W UE określono wytyczne dotyczące produkcji i oznakowania kosmetyków naturalnych. Komitet Ekspertów Produktów Kosmetycznych za kosmetyk naturalny uznał produkt otrzymany ze składników pochodzenia naturalnego (roślinnego, zwierzęcego, mineralnego). Składniki te można pozyskiwać przy pomocy metod mikrobiologicznych, enzymatycznych lub fizycznych (np. tłoczenie, destylacja, ekstrakcja, filtracja, suszenie). Wytyczne te jednak do dziś nie stanowią przepisów obowiązującego prawa. Konserwantami w takim przypadku są najczęściej substancje dopuszczone przez ekologiczne instytucje certyfikujące. W AVEBIO wykorzystujemy konserwanty uznane między innymi przez Soil Association i EcoCert. Dodatek konserwantów zapewnia utrzymanie czystości i tym samym bezpieczeństwa produktu również w trakcie jego stosowania.

Jakie konserwanty są używane w kosmetykach naturalnych?

Konserwanty najczęściej stosowane w kosmetykach naturalnych to:

  • Benzoesan sodu (Sodium benzoate), który występuje naturalnie w: jabłkach, śliwkach, żurawinie, cynamonie, herbacie, jagodach, borówkach, goździkach, grzybach. Przetwory np. z borówek nie wymagają przez to stosowania konserwantów. Surowiec ten jest szeroko stosowany i dopuszczony w kosmetykach naturalnych. Dzięki niemu kosmetyk jest wolny od zanieczyszczeń, grzybów i bakterii, a co za tym idzie utrzymuje dłużej świeżość. Stosowany jest w bardzo niskich stężeniach nie powodujących podrażnień i alergii. Jest konserwantem stosowanym w żywności.
  • Sorbinian potasu (Potassium sorbate) czyli sól potasowa kwasu sorbinowego jest dopuszczonym przez organizacje certyfikujące konserwantem w produkcji kosmetyków naturalnych. Często występuje również w żywności. Ogranicza rozwój pleśni i drożdży. Sorbinian potasu naturalnie występuje np. w owocach europejskiej jarzębiny.
  • Kwas sorbowy (Sorbic acid) - stosowany i dopuszczony przez organizacje certyfikujące do konserwowania produktów naturalnych. Zapobiega rozwojowi drobnoustrojów.
  • Fenoksyetanol (Phenoxyethanol) - naturalnie występujący w zielonej herbacie. Forma występująca w naturze jest stosowana w kosmetykach naturalnych. Oprócz funkcji konserwującej stosuje się również go jako rozpuszczalnik składników kosmetycznych oraz jako substancję zapachową.
  • Alkohol benzylowy, Kwas salicylowy (Benzyl alcohol, Salicylic acid) - występują naturalnie w owocach i warzywach, a także np. w korze wierzby. Chronią kosmetyk przed rozwojem drobnoustrojów, zatem mają działanie konserwujące. Regulują lepkość produktu, są także skutecznym rozpuszczalnikiem substancji hydrofilnych.

Substancje pomocnicze w produkcie kosmetycznym

W kosmetykach naturalnych stosuje się także substancje pomocnicze. Uzupełniają działanie konserwantów, stabilizują produkt i utrzymują prawidłowe pH produktu. Są to między innymi:

  • Kwas cytrynowy (Citric acid) - naturalnie występujący w owocach cytrusowych, a także w kiwi, truskawkach, czarnych i czerwonych porzeczkach, jagodach, malinach, borówkach czy warzywach. Reguluje pH kosmetyku.
  • Kwas dehydrooctowy (Dehydroacetic acid) stosowany przy produkcji kosmetyków naturalnych jako przeciwutleniacz (antyoksydant). Dodawanie antyoksydantów zwiększa m. in. trwałość kosmetyków. Zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianą barwy czy konsystencji produktu. Korzystnie wpływa na naszą skórę.
  • Glukonolakton, Glukonian wapnia (Gluconolactone, Calcium gluconate) - zapobiega degradacji produktu kosmetycznego, utrzymuje prawidłowe pH kosmetyku i stabilizuje. W naturze glukonolakton występuje w np. miodzie i winie.
  • Propanediol - roślinny glikol, naturalny emulgator pozyskiwany z ziaren kukurydzy. Jest bardzo dobrym nośnikiem substancji aktywnych. Pomimo, że nie jest konserwantem to wzmacnia działanie innych konserwantów przez co można ich zastosować mniej.

Konserwanty w kosmetykach- niezbędnik czy niepotrzebny składnik?

Substancje konserwujące nie cieszą się dobrą sławą. Jednak trzeba pamiętać, że zabezpieczają one produkt przed szybkim nadkażeniem i zepsuciem. Opinie o toksyczności konserwantów nie są poparte naukowymi dowodami. To jedne z najlepiej przebadanych składników kosmetycznych. Dzięki nim kosmetyk zachowuje stabilność i nie zmienia barwy, zapachu i konsystencji w trakcie używania.

Z racji naturalności produktów celowo ilość konserwantów jest ograniczana. Konsumenci muszą pamiętać, że kosmetyki naturalne mają krótsze terminy przydatności. Nie należy się obawiać konserwantów, gdyż ich stężenie w recepturze produktu z reguły nie przekracza 1% i wynika z przepisów regulujących branżę kosmetyczną. Wyżej wymienione substancje często mają zastosowanie w ogólnodostępnej żywności i lekach.

Na koniec warto wspomnieć o tym, że niektóre produkty w zasadzie nie wymagają konserwacji. Należą do nich m. in. kosmetyki, które nie zawierają wody, jak np. roślinne olejki do twarzy lub olejowe sera do twarzy.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2018

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.69 / 5.00 13 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-07-18
Wszystko super
2021-07-18
Bez problemów zawsze na czas.

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel