Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Lawenda - naturalny kosmetyk i nie tylko.

2018-08-30

Producenci kosmetyków naturalnych chętnie sięgają po rośliny lecznicze, do których bez wątpienia należy lawenda. Dlaczego lawenda jest wysoko ceniona w naturalnej pielęgnacji i jak działa ten roślinny surowiec? Jaki typ cery pokocha ją od pierwszego użycia? 

Dlaczego lawenda jest wyjątkowa?

Lawenda ceniona jest od czasów starożytnych nie tylko za swoje właściwości medyczne, ale także kosmetyczne i spożywcze. Obecnie nauka potwierdza działanie opisywane przez starożytnych wyjaśniając mechanizm działania tej cudownej rośliny. W lawendzie znajduje się szereg substancji aktywnych, takich jak flawonoidy, garbniki, fitosterole, felenokwasy, składniki mineralne i olejki eteryczne. Ten naturalny surowiec wykazuje się działaniem antyoksydacyjnym, uspokajającymi przeciwbakteryjnym. Ma także skutecznie działanie aromaterapeutyczne. Ciepła herbatka z lawendy lub kąpiel z dodatkiem olejku eterycznego z lawendy poskromiła już nie jednego nerwusa.

Działanie kosmetyczne lawendy.

W kosmetykach naturalnych znajdziecie zarówno ekstrakt z lawendy jak i olejek eteryczny pozyskiwany z kwiatów lawendy. Do niedawna kojarzona tylko z zapachem, dzisiaj wiele osób odkrywa jej zbawienne działanie na skórę.
Lawenda stosowana w produktach kosmetycznych wykazuje działanie:

  • wygładzające,
  • uspokajające,
  • łagodzące,
  • odmładzające,
  • regulujące wydzielanie sebum,
  • antyseptyczne,
  • przeciwzapalne,
  • antyoksydacyjne.

Lawenda korzystnie wpływa również na ukrwienie skóry i stymuluje jej metabolizm. Wyciąg z lawendy lub olejek eteryczny z tej rośliny znajdziecie zarówno w produktach do skóry wrażliwej, jak i skłonnej do przetłuszczania się i stanów zapalnych. Lawenda jest naturalnych przeciwutleniaczem, dlatego często wchodzi w skład kosmetyków przeciwstarzeniowych.

Kilka ciekawostek o lawendzie.

Lawenda jest naturalnym i skutecznym repelentem. Znajdziecie ją w produktach chroniących naszą skórę przed owadami.
Jest naturalnym pestycydem, gdyż zwalcza ćmy i mszyce, dlatego przyda się w Waszym ogrodzie.

Gdzie mogę kupić hydrolat lawendowy?

Wypróbuj nasz naturalny hydrolat lawendowy. Ukoi cerę i zwęzi pory. Jest dobrym rozwiązaniem w pielęgnacji cery mieszanej i przetłuszczającej się. Działa łagodząco i wycisza cerę nadreaktywną.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2018

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel