Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ciekawostki

Olej konopny pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion konopii. Kiedyś stosowany w medycynie ludowej na wszelkie zmiany skórne. Obecnie chętnie stosowany w kosmetyce i farmacji. Ma zielonkawy kolor wynikający z obecności chlorofilu i charakterystyczny zapach. Naturalny olej konopny sprawdzi się zarówno w pielęgnacji skóry jak i włosów.
Czytaj więcej
Kiedy idziemy spać myślimy, że nasza skóra też zasypia. Jest jednak inaczej. Wprawdzie skóra, tak jak cały organizm podczas snu odpoczywa to nie zawiesza swojej działalności. W skórze zachodzi wiele procesów, które mają wpływ na jej wygląd. Nie od dziś wiadomo, że dobry sen upiększa. Dobry krem do twarzy na noc z pewnością wzmocni ten efekt.
Czytaj więcej
Czy to możliwe, że roślina zawiera więcej kwasów Omega-3 od ryb? Tak. Olej z pachnotki (perilla), bo o nim mowa jest emolientem działającym silnie przeciwzapalnie, a jego potencjał antyoksydacyjny jest wykorzystywany w kosmetykach naturalnych spowalniających proces starzenia się skóry. Zawartość kwasów Omega- 3 w oleju Perilla wynosi aż około 60%. Szeroko wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i preparatach antyalergicznych zawitał także do nas. W Azji często nazywany jest olejem z dzikiej bazylii. Naturalne oleje kosmetyczne są kosmetykiem wszechstronnym, dlatego warto olej z pachnotki mieć zawsze pod ręką.
Czytaj więcej
Aloes jest naturalnym nawilżaczem ze względu na to, że sam w sobie ma wysoką zawartość wilgoci. Z miąższu aloesu wyciskany jest naturalny sok, który zawiera w sobie aż 75 składników odżywczych. Jak działa na skórę?
Sok z aloesu utrzymuje skórę nawilżoną i zwiększa jej elastyczność. To sprzymierzeniec suchej skóry. Zapewnia również dotlenienie skóry, wzmacnia i regeneruje jej tkanki co pozwala utrzymać zdrowy wygląd. Aloes nawilża skórę nie pozostawiając tłustego filmu, dlatego jest idealny również dla cery tłustej i mieszanej.
Czytaj więcej
Często pytając Was jaką macie cerę odpowiadacie: wrażliwą. Wrażliwość skóry jest jej cechą subiektywną a nie typem cery. Typy cery pozostają od lat niezmienione. Wyróżniamy cerę normalną, suchą, tłustą i mieszaną. Każda z nich może posiadać także cechy uwrażliwienia. Przejdźmy jednak do cery wrażliwej.
Czytaj więcej
Kwas hialuronowy to polisacharyd występujący naturalnie w ludzkim organizmie, głównie w naszej skórze. Jego nazwa wynika z jego szkliście czystej postaci i pochodzi od greckiego słowa hyalos, czyli szkło. Od kilku lat hialuronian sodu stał się najważniejszym składnikiem produktów kosmetycznych nastawionych na skuteczne nawilżanie skóry. Badania wykazały, iż z wiekiem ilość kwasu hialuronowego w naszej skórze ulega degradacji, stąd tak szerokie zastosowanie tego składnika nie tylko w kosmetologii, ale także w medycynie estetycznej oraz wśród wytwórców eko kosmetyków. Jedna cząsteczka kwasu hialuronowego ma zdolność wiązania około 250 cząsteczek wody.
Czytaj więcej
Skwalan będący składnikiem kosmetyków naturalnych pozyskiwany jest z takich roślin jak: oliwa z oliwek, palma kokosowa czy otręby ryżowe. Ma postać bezwonnej i bezbarwnej substancji. Łatwo się wchłania i nie pozostawia uczucia tłustości. W kosmetyce ceniony jest za swoje właściwości ochronne i stabilizujące nawodnienie skóry. Jednocześnie wyraźnie wygładza i wzmacnia naszą skórę.
Czytaj więcej
Pierwszy raz masaż twarzy zobaczyłam u mojej mamy podczas wieczornej pielęgnacji. Była to “specjalna” technika aplikacji kremu lub olejku oparta na głaskaniu i oklepywaniu. Miałam wtedy 10 lat i szybko o tym zapomniałam. Dzisiaj wszystko robimy w pośpiechu, choć masaż twarzy można wykonać w ciągu 3 minut raz na dzień przy okazji naszej rutyny pielęgnacyjnej.
Czytaj więcej
Nieśmiertelnik, nazywany także kocanką włoską to roślina żyjąca w basenie Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się żółtymi kwiatami, które nigdy nie blakną, nawet po ich ścięciu. Nieśmiertelnik był ukochaną rośliną greckiego Apolla, gdyż podkreślał jego nieśmiertelność. W średniowieczu napary z nieśmiertelnika były stosowane w medycynie. Srebrzyste liście tej rośliny pięknie lśnią w słońcu i są do dzisiaj ozdobą wielu ogrodów.
Czytaj więcej

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel