Olej konopny - cenny składnik kosmetyków naturalnych

Olej konopny pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion konopii. Kiedyś stosowany w medycynie ludowej na wszelkie zmiany skórne. Obecnie chętnie stosowany w kosmetyce i farmacji. Ma zielonkawy kolor wynikający z obecności chlorofilu i charakterystyczny zapach. Naturalny olej konopny sprawdzi się zarówno w pielęgnacji skóry jak i włosów. 

Jakie właściwości ma olej konopny?

Olej konopny to naturalne bogactwo cennych dla skóry NNKT. Charakteryzuje się wręcz idealną proporcją kwasów tłuszczowych Omega-6 do Omega-3. Zawiera szereg protein, aminokwasów i witamin, między innymi A, C i E. Jest lekkim, łatwo wchłaniającym się olejem. Nie pozostawia tłustego filmu na skórze i zaliczany jest podobnie jak olej jojoba do tzw. ”suchych olejków”.

Główne właściwości pielęgnacyjne oleju konopnego to:

  • wzmacnia płaszcz hydrolipidowy skóry,
  • łagodzi podrażnienia i zmiany skórne,
  • zmiękcza i uelastycznia skórę,
  • nawilża i ogranicza utratę wilgoci w naskórku,
  • normalizuje wydzielanie sebum,
  • działa przeciwstarzeniowo i przeciwutleniająco.

Olej konopny znajdziesz w składach kosmetyków dla cery mieszanej, trądzikowej, a także alergicznej, wrażliwej i dziecięcej. Nie zapycha porów i reguluje wydzielanie sebum. Korzystnie wpływa na wygląd i strukturę skóry. Wykazuje zdolność do penetracji tkanek i jest znakomitym nośnikiem innych składników aktywnych. Olej konopny działa również fotoochronnie, dlatego coraz więcej firm dodaje go do kosmetyków przeciwsłonecznych i ochronnych.

Jak stosować olej konopny do twarzy?

Olej konopny tak jak inne naturalne oleje kosmetyczne jest produktem wszechstronnym.

Możesz go stosować jako:

  • olejek do twarzy - nałóż kilka kropel olejku na wilgotną skórę twarzy i delikatnie wmasuj.
  • serum do twarzy - kilka kropel olejku nakładaj pod krem. Olej konopny łatwo łączy się z naturalnymi kremami do twarzy.
  • łagodny olejek do demakijażu - aplikuj olej okrężnymi ruchami. Olej konopny świetnie rozpuszcza kosmetyki do makijażu i ułatwia demakijaż.
  • dodatek do maseczek do twarzy - dodany do maseczki wzmocni jej działanie regenerujące i łagodzące.
  • bazę do naturalnych peelingów - połączony z brązowym cukrem lub solą morską utworzy domowy peeling usuwający martwy naskórek.

Stosowanie oleju konopnego na twarz sprawdzi się po takich zabiegach jak kuracja kwasami czy retinoidami. Według dermatologów olej konopny nie zatyka porów, dlatego będzie idealnym rozwiązaniem dla cer mieszanych i tłustych. Olej konopny znajdziesz w składzie kremów do twarzy, balsamów a nawet szminek. Stosowany w produktach zmywalnych takich jak mydła i żele nadaje aksamitność i chroni skórę przed wysuszeniem.

Jak używać olej konopny na włosy?

Olej konopny możesz stosować zarówno do skóry głowy jak i włosów. Wcierany w skórę głowy wzmacnia cebulki i stymuluje wzrost włosa, zapobiega również suchemu łupieżowi. Nakładany na włosy odżywia je i nadaje blasku. Łyżkę lub dwie wetrzyj we włosy i pozostaw na około 20 minut. Następnie umyj włosy naturalnym szamponem. Ten naturalny kosmetyk możesz dodawać do odżywek i masek do włosów, aby zwiększyć ich działanie pielęgnacyjne. Chroni pasma przed działanie czynników zewnętrznych. Zwiększa elastyczność włosów i ułatwia rozczesywanie.

Olej konopny wzmacnia paznokcie

Ten naturalny olej zawiera aminokwasy, które przyczyniają się budowy białek. Wcierany w osłabione paznokcie i skórki wzmacnia płytkę. Jeśli zauważyłaś, że Twoje paznokcie są kruche i się rozdwajają to wypróbuj domową kurację wzmacniającą. Kilka kropel oleju konopnego wymieszaj z odrobiną soku z cytryny i wcieraj w paznokcie przed pójściem spać. Kuracja powinna trwać około miesiąca.

Olej konopny ma tyle zalet, że znajdziesz go również w składzie kosmetyków naturalnych AVEBIO.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl