Ciekawostki 1 października 2017

Kokosowy zawrót głowy

Z czym przeciętnemu zjadaczowi chleba kojarzy się kokos? Pewnie przychodzą mu na myśl wiórki kokosowe, ciastka i czekoladki?

Świeży, pięknie pachnący olej kokosowy zajmuje szczególne miejsce w naturalnej pielęgnacji skóry. Ma bardzo szerokie zastosowanie a obecnie wymienia się aż około 200 sposobów praktycznego zastosowania oleju w kosmetyce.

Olej kokosowy jest jednym z najstarszych używanych na świecie surowców roślinnych. Źródłem tego cennego oleju są owoce lub nasiona “Cocos nucifera L.”, rośliny z rodziny Arecaceae, znanej powszechnie jako palma kokosowa. Palma kokosowa w języku malajskim oznacza “drzewo o tysiącu zastosowań” co nie jest żadnym przekłamaniem.

Ten cenny olej otrzymuje się w wyniku zimnego tłoczenia kopry (miąższu) orzecha kokosowego. Temperatura topnienia oleju kokosowego wynosi około 24-25 °C (75-76 °F) i może być on z powodzeniem wykorzystywany zarówno w formie płynnej jak i stałej.

Mieszkańcy krajów tropikalnych, gdzie występują palmy kokosowe wykorzystują olej kokosowy od tysięcy lat w leczeniu różnego rodzaju dolegliwości. Pierwsze wzmianki na temat użycia oleju kokosowego można spotkać w ajurwedyjskich pismach z  Indii sprzed 4000 lat, gdzie opisano wykorzystanie oleju kokosowego jako składnika przeznaczonego do spożycia i leczenia różnych dolegliwości, również skórnych. Chińczycy używali go ponad 2000 lat temu do leczenia aż 69 chorób, w tym także schorzeń skórnych. Na Filipinach olej kokosowy jest naturalnym i skutecznym kosmetykiem w pielęgnacji małych dzieci. Chroni skórę przed działaniem słońca i słonej wody.

Ten 100% naturalny kosmetyk często wykorzystywany jest w masażach relaksujących całego ciała oraz jako olejek do twarzy.

Do wykorzystywania mocy oleju kokosowego przyznają się takie sławne modelki jak: Miranda Kerr i Gisele Bundchen. Olej kokosowy cenią również: Doktor Oz, Gwyneth  Paltrow, Jennifer Aniston, Angelina Jolie, Kourtney Kardashian, Courteney Cox, Demi Moore czy Matthew McConaughey i Madonna.

Co kryje w sobie olej kokosowy?

Niesamowite właściwości oleju kokosowego związane są z jego wewnętrzną budową i z występowaniem:

  • nasyconych kwasów tłuszczowych, których pojedyncze wiązania są odporne na procesy utleniania i uwodorowania;
  • kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcuchów (14-24 C), które zwalczają chorobotwórcze bakterie, grzyby i wirusy,
  • kwasu laurynowego (C-12) wykazującego właściwości antybakteryjne;
  • przeciwutleniaczy w postaci witaminy E, związków fenolowych i fitosteroli, które zapobiegają procesom utleniania i chronią skórę przed atakiem wolnych rodników.

Olej kokosowy jest jednym z olejów roślinnych, które zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych we frakcji triacyloglicerolu (około 92%), a wśród nich dominuje unikalny kwas laurynowy (dwunastowęglowy nasycony kwas tłuszczowy), który występuje w ilości około 50%-60%.

Olej kokosowy jako składnik eko kosmetyków

Olej kokosowy to naturalny, stosunkowo tani, uniwersalny produkt o szerokim zastosowaniu w pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Ten naturalny kosmetyk charakteryzuje się licznymi właściwościami i dlatego jest alternatywą dla drogich, syntetycznych produktów. Wykazuje właściwości zmiękczające i nawilżające, które sprawiają, że stosowany jest w wielu produktach  kosmetycznych, zarówno do pielęgnacji ciała jak i włosów. Nasycone kwasy tłuszczowe oleju kokosowego są odporne na procesy jełczenia i sprawiają, iż wyprodukowane mydło jest bardzo twarde, jednocześnie dając podczas jego użycia puszystą pianę. W krajach tropikalnych świeży olej kokosowy używany  jest do kondycjonowania zarówno skóry jak i włosów.

W medycynie ajurwedyjskiej surowiec ten uważany jest za odżywiający i zwiększający wytrzymałość skóry. Olej kokosowy wykorzystywany jest także jako półprodukt do produkcji maseczek, peelingów, kul musujących do kąpieli, żeli, szamponów, dezodorantów  i past do zębów.

Olej kokosowy zamiast balsamu?

Olej kokosowy jest doskonałym balsamem pielęgnującym nasze ciało, który szybko się wchłaniając, wspaniale zmiękcza i nawilża skórę, a także sprawia, że jest bardziej elastyczna. Pozostawiając na skórze film ochronny bierze udział w regulacji gospodarki  wodno  -  elektrolitowej oraz hamuje utratę wody transepidermalnej, a także pomaga odbudować naturalną barierę lipidową. Poza tym wspomaga walkę z cellulitem i rozstępami. Olej kokosowy ma naturalny filtr przeciwsłoneczny na poziomie 4 SPF.

Badania naukowe pokazują, że stosowanie powyższego surowca roślinnego z uwagi na brak stwierdzonych działań niepożądanych jest skuteczne i bezpieczne.

Oleju kokosowego można używać również do usuwania makijażu z twarzy, nawet z bardzo wrażliwych okolic oczu. Wystarczy nałożyć odrobinę oleju rozgrzaną w dłoniach na twarz i kolistymi ruchami wykonać demakijaż, a następnie spłukać wszystko ciepłą wodą. Poza tym olej kokosowy działa rozjaśniająco na skórę, dzięki czemu możemy naturalnie rozjaśnić drobne przebarwienia posłoneczne. Używa się go także zamiast kremu po goleniu, do zmiękczenia skórek wokół paznokci, czy zrogowaciałej skóry na stopach.
     
Z uwagi na właściwości antyseptyczne kwasu laurynowego olej kokosowy stosowany jest w pielęgnacji cery dotkniętej trądzikiem. Można aplikować jego niewielką ilość bezpośrednio na skórę lub - jak niektórzy sugerują - dodać go do pokarmów i napojów, aby zniwelować problem od środka.

Dzięki kojącym właściwościom olej kokosowy wykorzystywany jest w łagodzeniu egzemy, łuszczycy, poparzeń słonecznych a także w przypadku ukąszenia owadów, ospy wietrznej, różyczki, bielactwa i plam wątrobowych.

Zawartość naturalnych przeciwutleniaczy chroni naszą skórę przed atakiem wolnych rodników i mikrouszkodzeniami skóry. Stosowanie oleju zmniejsza istniejące zmarszczki  i przyczynia się do opóźnienia powstawania nowych oraz hamuje pojawianie się plam starczych na naskórku.

Wśród innych zastosowań oleju kokosowego można wymienić aplikację na skórę w celu przyśpieszenia gojenia i utrzymaniu intensywnego koloru tatuaży. Ciekawostką jest to, że olej kokosowy łagodzi swędzące dziąsła podczas ząbkowania u niemowląt. 

Olej kokosowy w naturalnej pielęgnacji włosów

Jak każdy olej roślinny olej kokosowy ma działanie filmotwórcze, zapobiega odparowaniu wody z włosa, odbudowują naturalne spoiwo łusek. Poza tym dzięki zawartości kwasów tłuszczowych o relatywnie niewielkiej masie cząsteczkowej i prostym łańcuchom węglowym olej kokosowy jest w stanie penetrować najgłębsze warstwy trzonu włosa - działa jak odżywka. Poza tym wykazano, że olej kokosowy pomaga także w zapobieganiu utraty białka z włosów i wzmacnia cebulki włosów, zapobiegając ich wypadaniu. Zawarta w oleju naturalna witamina E  przenika do włosów, dzięki czemu skutecznie chroni je przed wysoką temperaturą, przesuszeniem, czy też łamaniem się. Dzięki użyciu oleju kokosowego włosy stają się znacznie bardziej lśniące, miękkie, mocne, a końcówki nie rozdwajają się. W niewielkiej ilości zastąpi nawet kosmetyk stylizujący włosy. Olej kokosowy wykorzystywany jest także do nawilżenia suchej skóry głowy, przy uporczywym swędzeniu i łupieżu.

Śledząc historyczne zastosowanie oleju kokosowy można by powiedzieć, że jest lekarstwem na niemal wszystko. Towarzysząc ludzkości od tysięcy lat przyczynił się do poprawy jakości ich życia.

Mówi się o nim cudowny, niesamowity, ale tylko samodzielne użycie tego naturalnego kosmetyku może oddać wszystkie jego walory. Nie wierzycie? Spróbujcie i delektujcie się kokosowymi doznaniami wprost z tropików.

Olej Monoi Olej Monoi Polinezyjski sekret pięknej skóry i włosów
49 zł